Αναζωογόνηση κοινοτήτων με πάρκα
Βασικά γεγονότα:
Πολλές πόλεις των ΗΠΑ δεν προσφέρουν ίση πρόσβαση σε χώρους πρασίνου. Για παράδειγμα, το Λος Άντζελες έχει 23.000 στρέμματα πάρκων, γεγονός που τοποθετεί την πόλη στην κορυφή 15 από την άποψη του συνολικού πράσινου χώρου, αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτού του πάρκου είναι κοντά στα βουνά, ώστε οι περισσότερες από τις χαμηλού εισοδήματος, στο κέντρο της πόλης κοινότητες της πόλης δεν έχουν καθόλου πάρκα. Peter Harnik, διευθυντής, Κέντρο για την Πόλη Park Αριστείας στο Trust for Public Land, λέει στην πραγματικότητα 3,8 εκατομμύρια κάτοικοι του Λος Άντζελες είναι πολύ μακριά από “ένα πάρκο για να χρησιμοποιήσετε ένα εύκολα, βολικά, ή συχνά.” Ομοίως, στη Νέα Υόρκη, υψηλής ποιότητας πάρκο βρίσκεται σε μεγαλύτερη αφθονία σε πλουσιότερες περιοχές, ενώ χαμηλού εισοδήματος κοινότητες δεν απολαμβάνουν την ίδια πρόσβαση. Περισσότερες από τις μισές από τις 59 περιοχές κοινοτικών συμβουλίων της πόλης βρέθηκαν να έχουν λιγότερο από 1.5 στρέμματα πάρκου ανά 1.000 κατοίκους. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγου διαπίστωσε ότι οι κοινότητες με χαμηλότερα εισοδήματα, υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, και υψηλότερα ποσοστά των φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων είχαν επίσης τις “λιγότερες ευκαιρίες για τη σωματική δραστηριότητα σε κοινοτικό επίπεδο.” Η έλλειψη πράσινου χώρου δεν είναι τότε μόνο για την αδικία, είναι για την υγεία. Οι κοινότητες χαμηλού εισοδήματος μπορούν να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά των προβλημάτων υγείας όπως η παχυσαρκία και το άσθμα σε μεγάλο βαθμό επειδή δεν έχουν τα πάρκα.
(Πηγή: “Urban Green: Καινοτόμα πάρκα για την αναζωπύρωση πόλεις,”Peter Harnik, Island Press, 2010 και “Υγιή πάρκα, υγιείς κοινότητες: Αντιμετώπιση των ανισοτήτων υγείας και των ανισοτήτων πάρκο μέσω της δημόσιας χρηματοδότησης των παιδικών χαρών, και άλλες ρυθμίσεις σωματικής δραστηριότητας,”
Trust for Public Land, Πολιτική Σύντομη, Νοέμβριος 2005)
Τα νέα πάρκα μπορούν να βλαστήσουν επάνω στα πιό αντίθετα μέρη. Χαμηλού εισοδήματος, οι κοινότητες του κέντρου της πόλης χαρακτηρίζονται από hardscapes – επιφάνειες ασφάλτου. Όταν μια κοινότητα οργανώνει και δημιουργεί ένα σχέδιο για ένα νέο πάρκο, οι τοπικές κυβερνήσεις μπορούν να ανταποκριθούν και να αγοράσουν ασφαλτοστρωμένους χώρους, όπως χώρους στάθμευσης και να τους μετατρέψουν σε δημόσια κοινοτικά πάρκα. Το μέσο πάρκο γειτονιάς μπορεί να τρέξει στα εκατομμύρια, αλλά συμπεριλαμβανομένου ενός προϋπολογισμού πάρκων στο αρχικό κύριο σχέδιο βοηθά να εξασφαλίσει ότι οι τοπικές κυβερνήσεις θα το χρηματοδοτήσουν, και ακόμη και να συνεργαστούν με τους υπεύθυνους για την ανάπτυξη, τα τοπικά ιδρύματα, ή τις συντηρήσεις για να το πάρουν χτισμένο. Αυτά τα είδη έργων μπορούν επίσης να προκύψουν εάν αποτελούν μέρος ευρύτερων σχεδίων αστικής ανάπλασης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που αποσκοπούν στην παροχή στέγασης, στη βελτίωση της πρόσβασης στη διαμετακόμιση και στην επένδυση στο τοπικό περιβάλλον. Οι υποδομές μεταφορών όπως οι λεωφόροι, οι σιδηροδρομικές γραμμές, και τα μονοπάτια μπορούν να επεκταθούν, να πρασινιστούν, και να σχεδιαστούν για να γίνουν εύκολα προσβάσιμα πάρκα. Επιπλέον, ακόμη και οι χώροι υγειονομικής ταφής, οι στέγες, οι δεξαμενές και τα νεκροταφεία μπορούν να μετατραπούν σε πάρκα. (Πηγή:“Αστικό Πράσινο: Καινοτόμα πάρκα για την αναζωπύρωση πόλεις,”Peter Harnik, Island Press, 2010)
Ο σχεδιασμός του πάρκου πρέπει να είναι συναρπαστικός, ώστε οι άνθρωποι να επισκέπτονται και να σφυρηλατούν κοινοτικούς δεσμούς εκεί. Τα πάρκα που σχεδιάζονται για τους τοπικούς κατοίκους και τους περιλαμβάνουν στη διαδικασία σχεδίου κάνουν συχνά το καλύτερο. Φημισμένο Central Park της Νέας Υόρκης, που σχεδιάστηκε από ASLA-Ιδρυτής Frederick Law Olmsted, και Bryant Park, σχεδιασμένο από Laurie Olin, FASLA, είναι δύο παραδείγματα των μεγάλων κοινοτικών πάρκων που έχουν σχεδιαστεί για τους ανθρώπους. Το 843 στρεμμάτων Central Park έχει πολλές «λειτουργικές περιοχές», συμπεριλαμβανομένων των πεδίων παιχνίδι, κήπους, παγοδρόμια, μια λίμνη βαρκάδα, και εκκαθάρισης μονοπάτια που προσφέρουν “δεκάδες και δεκάδες διαφορετικά είδη και στιγμές εμπειρίας ” λέει η Sarah Goldhagen, κριτικός αρχιτεκτονικής για The New Republic. Κινητό τραπέζι καφέ Bryant Park και καρέκλες που κάτω από ένα πλούσιο θόλο δέντρο και να εξαπλωθεί γύρω από ένα κεντρικό γκαζόν επιτρέπουν στους ανθρώπους να σχηματίσουν εύκολα ομάδες ή να μείνουν μόνοι τους. Το πάρκο θεωρείται πλέον ως πρότυπο για το πώς οι δημόσιοι χώροι μπορούν να διευκολύνουν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Η ανθρώπινη αλληλεπίδραση δεν είναι μόνο απαραίτητη για να κάνει ένα δημοφιλές και βιώσιμο πάρκο, νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι με ισχυρούς δεσμούς κοινότητα ζουν επίσης μεγαλύτερη υγιέστερη ζωή. Τα πάρκα παρέχουν το χώρο για τις κοινότητες για να σχηματίσουν.